Vajon hogyan és mennyi idő alatt jutottunk oda, hogy a női intim szőrzet nem kívánatos elemmé vált, hogy keresve kell olyan nőt találni, aki a maga természetességében tárulkozik fel egy férfi előtt, és nem gondos kozmetikai kezek eredményét mutogatja büszkén?

Kezdetben vala a szőr, ami évszázadokon, évezredeken át tartotta magát, a tömegeknek nem jutott eszébe, hogy mindezen változtatni kéne. Egyedi esetek nyilván előfordultak, régen is voltak, akik fazonírozták magukat, de a divathullám elterjedéséhez a jelek szerint egy igen fontos közvetítőelemnek kellett megszületnie és elterjednie; ez pedig nem más, mint az internet. A világháló segítségével ugyanis mindenki számára pillanatok alatt nyilvánvalóvá válhatott, mit rejt a többi nő bugyija, és mindennek kiindulópontja természetesen a pornó kellett, hogy legyen. A szexiparban még indokolt is lehet a szőrtelen megjelenés, mivel a kamerának ugyebár mindent látnia kell, és ebben akadályozó tényező, ha a szőrtől nem látszik a lényeg. Mindezzel párhuzamosan azonban azt is megfigyelhetjük, hogy már nemcsak a nők, de a férfiak is ledobják aprócska prémjüket.

Mikor a kilencvenes években terjedni kezdett az interneten a korábbinál jóval könnyebben hozzáférhető szexuális tartalom, a nők rádöbbentek, lehet ezt másképp is. Ekkorra már mindennapossá vált a szőrtelen láb, a szőrtelen hónalj, minden valamirevaló és ápolt nő megmosolyogta a hónaljkutyások egyre fogyatkozó táborát. S mivel ez már nem extra szolgáltatás volt a nők részéről, hanem elvárt minimum, jöhetett a következő lépcső, a teljes szőrtelenség, esetleg a formára vagdalt fanszőrzet. Egyesek a pornó hatásán kívül a férfiak kislányokhoz vagy a kislányszerű ázsiai nőkhöz való vonzódását is komoly tényezőnek veszik a babapunci divatjának elterjedésében, de a fő ok valószínűleg az lehet, hogy egyre több nő láthatta, a szőrnek hivatalosan leáldozott, nekifogtak hát a borotválásnak, krémezésnek, gyantázásnak, nehogy csak szőrös lábuk, de borostás lábaközük is szorongás tárgya, esetleg visszalépés oka lehessen egy szexuális kaland előtt.

Nem kell messzire mennünk, elég csak pár fórumba bepillantanunk ahhoz, hogy kiderüljön, a 25-30 év alatti férfiak elvárják, hogy a lány - ápoltságát bizonyítva - valamilyen módon beavatkozzon intim szőrzetének természetes növekedésébe. Van, aki a teljesen csupasz megjelenés híve, van, aki az úgynevezett brazil fazont részesíti előnyben, a lényeg azonban, hogy a szőr rövid legyen és kevés. Egyes társkereső oldalakon olyan hirdetéseket is találhatunk, ahol a partnerre vágyó férfi a szükséges koordináták mellett azt is megmondja, milyen stílusú fanszőrzetet képzel el az ideális partneren. Az ápoltsághoz mindennek a valóságban ugye nem feltétlenül van köze, hiszen egy szőrös puncit ugyanúgy tisztán lehet tartani, mint egy szőrtelent, sőt, vegyük számításba azt is, hogy a szőrnek bizonyos védelmi funkciója is van a baktériumokkal, egyéb kórokozókkal szemben. Azt is beláthatjuk, vannak extrém esetek, melyekről szerencsés esetben tulajdonosuk is tudomást vesz, és igyekszik rajta változtatni, de miért kell mindnyájunknak követni ezt a rengeteg macerával és fájdalommal járó fazondivatot?

Mert praktikus - lehet az egyik fő szempont, hisz ki szeret szőröket köpködni vagy nyelni egy-egy orális aktus során. Erre persze rögtön ott a cáfolat, a férfiak sok-sok éven át örömmel vállalták ezt a kényelmetlenséget, hisz a nyalás művészete nem a szőrtelenítés után kezdett kifejlődni. Másrészt a nők is köpködik rendesen, hisz a fazonírozott férfiak tábora jóval kisebb, mint a szőrtelen nőké, bár évről-évre gyarapodik a tábor. Mert szép - lehet a másik ok, de mint tudjuk a szépség relatív, és ha eléggé figyelünk, meghallhatjuk azokat a hangokat is, miszerint nincs már egy tisztességes szőrös punci ezen a világon. Éledeznek tehát az ellenzők is, akiknek lassan nincs meg a választási lehetőségük, a szőrtelenítési kényszer olyannyira elhatalmasodott a nőkön, hogy keresve sem találunk egy érintetlen bőrfelületet. A csupasz divatban felnőtt tinilányok ezrei még életükben nem látták, hogyan is néznének ki szőrrel borítva, a külső nyomás szinte nem is teszi lehetővé számukra, hogy eldönthessék, melyik irányvonalat képviselnék szívesen.

A nők pedig szinte öntudatlanul átvették a férfiak helyett a csupasz punci melletti kampányolást, nem győzik hangoztatni, ők nem a férfiak, hanem saját maguk miatt csupaszítják le nemi szervüket rendszeresen, vállalva ezzel az újabb parafaktort. Nem elég, hogy a borostásságra is oda kell figyelni, ha gyantáztatni járunk, a megfelelő időzítésre ugyanúgy, ha borotválkozunk, a kipattogzásra szintén. Újabban pedig azon is aggódhatunk egy-egy friss kapcsolat elején, hogy egyáltalán tetszést arat-e majd az általunk elképzelt ideális fazon.